Do súťaže Zlatý súdok prišlo 549 prác na tému \"pivo\"

01.03.2011 Prešov

Prešov 1. marca (TASR) – Dovedna 549 prác zaslali autori do medzinárodnej súťaže kresleného humoru na tému \"pivo\" Zlatý súdok 2011.
Ako uviedol pre TASR konateľ súťaže Fedor Vico, tento rok porota posudzovala súťažné príspevky 221 autorov zo 41 krajín sveta.
"Záujem o túto súťaž je veľmi veľký. Vzhľadom na to, že existuje už 17 rokov a téma je stále rovnaká, je len prirodzené, že námety sa mnohokrát opakujú. Každý rok však prichádza množstvo originálnych kresieb, čo sa týka nápadov, ale aj spracovania, " tvrdí Vico.
Zdá sa, že pivo je nevyčerpateľnou témou pre výtvarníkov a humoristov na všetkých kontinentoch. Svedčia o tom aj stovky kresieb, ktoré v pondelok (28.2. ) zaplnili dve miestnosti Šarišskej galérie v Prešove (ŠG).
"Tento rok čo do počtu Čína zvalcovala všetko, prišli práce 40 autorov, a za nimi sú Česká republika, Slovensko, potom Poľsko, Ukrajina, Turecko, Bulharsko a Rumunsko, " konštatoval Vico. Dodal, že do súťaže sa hlásia aj autori z mnohých pre nás exotických krajín. Tento rok k nim pribudla Barma.
O udelení cien rozhodovala osemčlenná porota, v ktorej nechýbal poľský výtvarník Tadeusz Blonsky, prešovský karikaturista Fedor Vico, zástupcovia vyhlasovateľov, teda virtuálnej Pivnej galérie, ŠG, mesta Prešov a Regionálnej organizácie Slovenského syndikátu novinárov. Predsedom poroty 17. ročníka súťaže bol generálny riaditeľ Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Rezník.
Vernisáž výstavy najlepších prác tohto ročníka sa bude konať tradične 1. apríla v priestoroch ŠG. Pri tejto príležitosti sa uskutoční aj slávnostné vyhodnotenie.
"Členovia poroty už o víťazoch rozhodli. Verejnosti však budú ich mená známe až na vernisáži. Prezradím iba toľko, že Grand Prix, teda veľký Zlatý súdok, tento rok poputuje do Bulharska, " uviedol Vico. Okrem hlavnej ceny, udelia aj malé Zlaté súdky, s ktorými sa spája finančná odmena, niekoľko zvláštnych cien a čestné uznania.
 

Vyberte región

mark